13 βήματα για να απαλλαγείς από τα χρέη σου

May 28, 2018 Georgios Grigorakis No comments exist

Οι απαιτήσεις και οι ανάγκες της σύγχρονης ζωής, οδηγούν πολλές φορές στο καταφύγιο του εύκολου δανεισμού, με όλα τα δυσάρεστα επακόλουθα που προξενούνται από τη συσσώρευση χρεών, τα οποία μπορούν κάποια στιγμή να γιγαντωθούν τόσο όσο χρειάζεται, ώστε να πάρουν τον πλήρη έλεγχο της ζωής μας.

Για εσένα λοιπόν που αισθάνεσαι ότι η ζωή σου είναι ήδη έρμαιο στις διαθέσεις δανειστών, που ζητούν να πάρουν πίσω αυτά που σε δάνειζαν (και κάτι παραπάνω) αλλά και για σένα που πιστεύεις ότι η ζωή σου βρίσκεται στα όρια μίας τέτοιας καμπής που μπορεί να σε οδηγήσει στον εγκλωβισμό σε μία κατάσταση επιπλέον χρέους, οι 13 συμβουλές που ακολουθούν είναι μία μικρή βοήθεια, είτε για να βγείς γρηγορότερα από την δύσκολη κατάσταση στην οποία έχεις περιέλθει, ή τουλάχιστον να μην την κάνεις χειρότερη.

Πάμε λοιπόν να τις δούμε αναλυτικά.

#01 Βάλε φρένο σε καινούρια χρέη

Κάθε επιπλέον δανεικό Ευρώ είναι ακόμα ένα σφίξιμο στη θηλιά που έχει αγκαλιάσει το λαιμό σου και τα περιθώρια στενεύουν όλο και περισσότερο.

Η προσπάθειά σου για να απαλλαγείς από τα χρέη, πρέπει να ξεκινήσει εξασφαλίζοντας ότι δεν θα συνεχίσεις τις κακές συνήθειες του παρελθόντος που σε έφεραν στην κατάσταση που είσαι σήμερα.

Εξάλλου, δεν έχει νόημα να συνεχίσεις να προσκαλείς στη ζωή σου το τέρας από το οποίο προσπαθείς να ξεφύγεις.

#02 Αποδέξου ότι θα είναι δύσκολο

Προετοιμάσου ψυχολογικά και πνευματικά και προσπάθησε να συνειδητοποιήσεις, ότι για τις επόμενες εβδομάδες η ακόμα και τους επόμενους μήνες, θα χρειαστεί να κάνεις υποχωρήσεις, να χάσεις κάποια προνόμια στα οποία έχεις συνηθίσει και να δείξεις χαρακτήρα όταν ο νέος τρόπος ζωής σου θα δημιουργήσει κάποιες άβολες εμπειρίες.

Θα ήταν παράλογο να περιμένεις πως θα είναι εύκολο να απαλλαγείς από τα χρέη σου καθώς αν ήταν έτσι, όλοι θα ζούσαμε με δανεικά.

#03 Έχε πλήρη επίγνωση των εξόδων σου

Ο καλός ο νοικοκύρης χρειάζεται να γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που έχουν πάει τα χρήματά του αλλά και τί έξοδα έρχονται στο άμεσο μέλλον, ώστε να κάνει τα κουμάντα του.

Και επειδή είναι τόσα πολλά αυτά που θα πρέπει να θυμάσαι, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να σε βοηθήσουν να κρατήσεις ένα ημερολόγιο των εξόδων σου -παρελθοντικών αλλά και μελλοντικών-.

Αυτό μπορεί να ειναι, από ένα φύλλο χαρτί πάνω στο ψυγέιο μέχρι μία εφαρμογή στο κινητό σου που το κάνει ίσως λίγο πιο πρακτικό.

Αν ενδιαφέρεσαι να πάρεις μερικές ιδέες για το πως μπορείς να κρατήσεις ένα αρχείο με τα έξοδά σου, τότε δες το Ημερολόγιο Εξόδων στο οποίο υπάρχει και ένα έτοιμο αρχείο να χρησιμοποιήσεις για να ξεκινήσεις την καταγραφή των εξόδων σου αμέσως.

#04 Γνώρισε τα χρέη σου

Γράψε αναλυτικά για ΟΛΑ τα χρέη που έχεις:

  1. σε ποιον χρωστάς>
  2. πόσα χρωστάς
  3. τι επιτόκιο έχεις
  4. πόσες δόσεις έχεις ακόμα
  5. ποιό είναι το ποσό κάθε δόσης
  6. μέχρι πότε πρέπει να ξεχρεώσεις
  7. αν μπορείς να πληρώσεις μεγαλύτερη δόση όταν μπορείς
  8. αν έχεις τη δυνατότητα να καθυστερήσεις κάποια δόση.

Είναι πάρα πολύ σημαντικό να γνωρίζεις όλες τις λεπτομέρειες γύρω από τα δανεικά σου καθώς αυτό θα σε βοηθήσει να ανακαλύψεις τρόπους για να τα εξοφλήσεις γρηγορότερα.

Δεν είναι τυχαίο που λέγεται ότι πρέπει να γνωρίζουμε τον εχθρό μας.
Η γνώση αυτή γεννά πολλές φορές εναλλακτικούς τρόπους προσεγγισης του προβλήματος που μπορούν να σε φέρουν στη λύση του προβλήματος γρηγορότερα.

#05 Φτιάξε ένα πλάνο εξόφλησης

Χωρίς πλάνο στη ζωή, κάθε τι γίνεται δυσκολότερο. Ένα σωστά οργανωμένο πλάνο για όλα εκείνα που χρειάζονται συντονισμό και οργάνωση κάνουν τη διαχείρισή τους ευκολότερη και βοηθούν στη μείωση δυσάρεστων εκπλήξεων.

Η εξοφληση του χρέους είναι ένα από εκείνα τα πράγματα που χρειάζονται πλάνο έτσι θα χρειαστεί για κάθε ένα από τα χρέη σου να καταρτίσεις ένα χρονοδιάγραμμα που θα αναλύει:

  1. Πόσο ποσό μπορείς να δίνεις κάθε μήνα
  2. Πόσοι μήνες ακόμα μένουν για τη συνολική εξόφληση του χρέους
  3. Πως θα κάνεις την πληρωμή (ηλεκτρονικά ή "Στο χέρι")

#06 Κατάργησε αχρείαστα έξοδα

Εντόπισε όλα τα έξοδα, τα οποία μπορείς να μειώσεις ή να βγάλεις τελείως από τη ζωή σου.
Επέλεξε για παράδειγμα να πάς με το ποδήλατο στη δουλειά και να γλυτώσεις τη βενζίνη του αυτοκινήτου, να φέρεις φαγητό στη δουλειά από το σπίτι, ή να δοκιμάσεις εναλλακτικούς τρόπους διασκέδασης χωρίς να χάνεις καθόλου σε απόλαυση.

Παρακολούθησε τη σειρά βίντεο με τις 40 Συμβουλές Ορθής Οικονομικής Διαχείρισης για να πάρεις διάφορες ιδέες.

#07 Όρισε προτεραιότητες στα έξοδά σου

Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν κάποια βαρύτητα σε ότι αφορά τη σημαντικότητά τους. Ο καθένας από εμάς και η κάθε οικογένεια κατ'επέκταση έχει ιδία αντίληψη για το τί θεωρεί σημαντικό και τί λιγότερο σημαντικό.

Είναι απαραίτητο λοιπόν να επενδύσεις λίγο από το χρόνο σου και να θέσεις προτεραιότητες στα έξοδά σου με βάση τις αρχές της οικογένειάς σου (ή τις προσωπικές αρχές και αντιλήψεις σου εάν ακόμα δεν έχεις οικογένεια).

Μια ενδεικτική σειρά προτεραιότητας είναι η ακόλουθη:

  1. Ξεκίνα βάζοντας την οικογένεια στην πρώτη θέση. Πρώτα πρέπει να εξασφαλίσεις ότι θα ταϊσεις την οικογένειά σου
  2. Ακολουθούν οι λογαριασμοί εκείνοι που είναι απολύτως απαραίτητοι να πληρωθούν (φως, νερό, τηλέφωνο κτλπ)
  3. Στη συνέχεια έρχεται η εξόφληση των χρεών με πρώτα εκείνα με το υψηλότερο επιτόκιο
  4. Αν έχεις πολλά χρέη τότε φρόντισε να εξοφλείς την ελάχιστη δόση σε κάθε δάνειο και όχι παραπάνω
  5. Διασκέδαση, ψυχαγωγία σε αυτή τη φάση θα πρέπει να μείνουν πίσω

#08 Κατάρτισε ένα Budget

Είναι ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίζεις ακριβώς πόσα λεφτά θα ξοδέψεις και που.
Με τη εξαίρεση των εκτάκτων εξόδων τα οποία δεν μπορούν να προβλεφτούν, συνίσταται να μην ξοδεύεις χρήματα που δεν έχεις προϋπολογίζει και δεσμεύσει για συγκεκριμένες ανάγκες.

Τα περιττά έξοδα απαγορεύονται εάν είσαι αποφασισμένος/η να μειώσεις το χρέος σου.

Στη σειρά Οικογενειακός Προϋπολογισμός - Budget θα βρεις όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζεις για το Budget ώστε να το εντάξεις στη ζωή σου και να καρπωθείς αμέσως τα πλεονεκτήματά του

#09 Σκέψου τρόπους να αυξήσεις το εισόδημά σου

Από την πώληση ενός αντικειμένου που δεν χρειάζεσαι πια, την υπερωρία στη δουλειά για κάποιο διάστημα ή τη συμμετοχή σε online έρευνες και ερωτηματολόγια, υπάρχουν αρκετές επιλογές εκεί έξω για να αυξήσεις το εισόδημα σου. Και δεν χρειάζεται να το διπλασιάσεις για να θεωρήσεις ότι αυξήθηκε.
Ακόμα και 50-100 ευρώ το μήνα, μπορούν σε ορισμένες περιπτώσεις να κάνουν τη διαφορά.

Ασφαλώς τίποτα δεν χαρίζεται, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να ανταλλάξεις το χρόνο σου για να αποκτήσεις αυτό το εισόδημα. Παρακολούθησε τα τέσσερα βίντεο με 40 Συμβουλές Ορθής Οικονομικής Διαχείρισης για να πάρεις διάφορες ιδέες του πως μπορείς να αυξήσεις το εισόδημά σου κυρίως μέσα από σωστές και έξυπνες οικονομικές επιλογές.

#10 Συζήτησε με τους πιστωτές σου

Κάλλιο πέντε και στο χέρι παρά δέκα και καρτέρι.

Είναι προτιμότερο για τους πιστωτές σου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους καθυστερημένα από το να μην τα πάρουν καθόλου.

Εάν οι συνθήκες της ζωής καθιστούν αδύνατη την έγκαιρη εξόφληση των δόσεών σου, τότε η συζήτηση με τους πιστωτές για ένα πιο βιώσιμο σενάριο εξόφλησης είναι μονόδρομος.
Μονόδρομος και για την δική σου ψυχική ηρεμία αλλά και για την μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων, οι πιστωτές να πάρουν τα χρήματα τους πίσω στο ακέραιο.

Η πιθανότητα να πετύχεις μία επέκταση του χρόνου εξόφλησης του χρέους σου, δηλαδή ουσιαστικά να μειώσεις το ποσό των δόσεών σου είναι καλή και σίγουρα μεγαλύτερη από το να αφήσεις τα πράγματα στην τύχη.

#11 Μετάφερε το χρέος σου

Εάν οι πιστωτές σου είναι ανένδοτοι και αρνούνται οποιασδήποτε μορφής συμβιβασμό ή/και διακανονισμό τότε -και συνεχίζοντας με τις παροιμίες- θυμισου πως υπάρχουν και αλλού πορτοκαλιές που κάνουν πορτοκάλια.

Ο ανταγωνισμός μεταξύ των τραπεζών είναι αρκετά μέγαλος, τόσο ώστε να έχεις καλές πιθανότητες να εξασφαλίσεις κάποιο δάνειο με καλύτερους όρους και μικρότερο επιτόκιο ώστε να μεταφέρεις αλλού τα χρέη σου.

Μία λύση για παράδειγμα θα ήταν να καταφέρεις να πάρεις ένα δάνειο ώστε να εξοφλήσεις όλα τα διασκορπισμένα σου χρέη και να έχεις πλέον ένα και μοναδικό δάνειο που καθιστά την όλη διαχείριση της κατάστασης πιο εύκολη και ελέγξιμη.

#12 Μη χρησιμοποιείς πιστωτικές κάρτες

Εάν ανήκεις στην κατηγορία εκείνων που παρασύρονται από τα πάθη τους και η πρώτη σου αντίδραση πάντα είναι να ψάχνεις την πιστωτική σου για να την χρεώσεις με ακόμα ένα αχρείαστο έξοδο, τότε ίσως είναι καλύτερα να την ακυρώσεις.

Εάν δεν θέλεις να φτάσεις στα άκρα, τότε ρώτα τον τραπεζίτη σου πως μπορείς να ορίσεις ένα ανώτατο όριο χρέωσης της κάρτας σου ώστε ακόμα και αν παρασυρθείς, το σύστημα να μην σου επιτρέπει να ολοκληρώσεις μία συναλλαγή.

Όπως και με οποιονδήποτε άλλο εθισμό, η αρχή της απεξάρτησης είναι δύσκολη αλλά με το πέρασμα του χρόνου θα γίνεται όλο και λιγότερο δύσκολο.

#13 Δεσμεύσου

Τίποτα στη ζωή δεν επιτυγχάνεται χωρίς προσπάθεια. Από την ώρα που γεννιόμαστε χρειάζεται να προσπαθήσουμε να πάρουμε την πρώτη ανάσα, να κάνουμε την πρώτη προσπάθεια να μπουσουλήσουμε και αργότερα να περπατήσουμε.

Θα πέσουμε στην αρχή αλλά θα ξανασηκωθούμε και θα προσπαθήσουμε και πάλι. Είναι αυτή η προσπάθεια που μας έχει φέρει εδώ που είμαστε σήμερα.

Το γεγονός ότι είσαι εδώ που είσαι σημαίνει πως έχεις μάθει να προσπαθείς στη ζωή.
Δεν μένει λοιπόν παρά να εφαρμόσεις κάτι που γνωρίζεις πως μπορεις να κάνεις (την προσπάθεια δηλαδή) στην εξόφληση ενός βραχνά ώστε να φτάσεις στην οικονομική ελευθερία που ονειρεύεσαι.

Ανέλαβε την ευθύνη του λόγου σου και των πράξεών σου, μείνε πιστός στο πλάνο σου και δεσμεύσου ότι δεν θα τα παρατήσεις μέχρι να έρθει εκείνη η μέρα που θα σηκωθείς από το κρεββάτι και δεν θα ανησυχείς αν το χαρτί που ο ταχυδρόμος έχει αφήσει στο γραμματοκιβώτιο, είναι η ειδοποίηση μια καθυστερημένης δόσης ή το εξώδικο για να σε βγάλει από το σπίτι σου.

Please follow and like us:
Tags: , , , ,

Leave a Reply